Lonen in cao’s stijgen in 2015 met 1,4%

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
In 2015 zullen de cao -lonen met gemiddeld 1,4% stijgen, meldt werkgeversvereniging AWVN. De voorspelling is gebaseerd op de tot dusver afgesloten collectieve arbeidsovereenkomsten die ná 2015 zullen aflopen.

Oplopende trend ten einde

Met 1,4% is AWVN iets voorzichtiger dan het CPB (Centraal Planbureau), dat in zijn prognoses werkt met een stijging van 1,5%. Ook ten opzichte van dit jaar (1,6%) is de stijging iets lager. De gemiddelde nieuwe loonafspraak bedroeg in oktober 1,4%, waar deze een maand eerder nog op 1,8% lag. Volgens AWVN komt daarmee definitief een einde aan de oplopende trend die dit jaar was ingezet. Wel dient te worden aangetekend dat er de afgelopen maand relatief veel cao’s werden afgesloten in de dienstverleningssector. Cao’s in deze sector zijn wat betreft het loon al enkele jaren bescheidener dan in andere sectoren, zoals de industrie .

Nieuwe akkoorden

In de maand oktober werden 28 nieuwe cao’s tot stand gebracht in Nederland, wat het totaal voor dit jaar op 315 brengt. Hiermee blijft het aantal afgesloten cao’s achter bij een gemiddeld cao-jaar, aldus AWVN. Van de vijfhonderd cao’s die nog dit jaar aflopen, moeten er nog zo’n tweehonderd worden vernieuwd.